Kerk 2.0: de oplossing!

Kerk 2.0: de oplossing!

Iedereen kent ze wel, de grote en koude kerken met houten banken en enorme orgels. Juist, dat is de traditionele kerk. Jarenlang was de kerk het middelpunt in een dorp of stad totdat de ontzuiling kwam in de jaren ’60. Mensen stopte met naar de kerk gaan en voor vele kwam het geloof ‘op een laag pitje’ of ging het pitje zelfs helemaal uit. Maar zoals in de aard van de mens zit: we zoeken altijd een oplossing. Zo hebben ook de christenen een oplossing, namelijk de moderne kerk. 

Een kerk is een kerk toch? Fout je hebt wel degelijk verschil tussen kerken, en dan heb ik het niet over het verschil tussen de katholieke en protestantse kerk. Nee ik heb het over het verschil tussen de traditionele en moderne kerk.

Traditionele kerk
Het woord zegt het eigenlijk al, deze kerk is traditioneel. Het houdt zich dus vast aan tradities en gewoontes. Voorbeelden van die tradities zijn: het vieren van advent of voor het eten het ‘Onze lieve Vader-gebed’ bidden. Dit soort kerken hebben veel regels over wat wel en wat niet mag. Het gaat vaak over de minder leuke dingen in het leven. In de Bijbel staat dat christenen de blijde boodschap moeten verkondigen, zodat iedereen van Jezus gehoord heeft. In de traditioneel kerk gebeurt dit toch wel heel weinig. Mensen worden opgevoed in deze kerk, blijven daar en vinden het wel best zo.

Ik wil natuurlijk niet insinueren dat deze manier van ‘kerk-zijn’ niet goed is. Als jij je fijn voelt bij zo’n kerk dan moet je vooral blijven gaan, maar houd er wel rekening mee dat er mensen zijn die niet meer naar dit soort kerken gaan, omdat zij graag willen moderniseren. En uiteindelijk geloven alle christenen in dezelfde God. Toch?

Moderne kerk
De moderne kerk is een tikkeltje, zeg maar 180 graden anders. In deze ‘moderne kerk’ is iedereen welkom en ga je nooit naar buiten, zonder dat iemand je aangesproken heeft. De preek die in de meeste kerken als saai, langdradig en moeilijk ervaren wordt, is in zo’n moderne kerk een laagdrempelige levensles waar iedereen de rest van de week iets mee kan. Tussendoor wordt er op een hedendaagse manier gebruik gemaakt van licht, muziek, geluid en media. Met gemiddeld twee filmpjes per dienst, een vette lichtshow en het geluid op concertniveau, word je volledig opgenomen in het moderne kerk-zijn. Het is de bedoeling dat iedere zondag een feestje is waarbij het leven gevierd wordt. Mensen vertellen hun succesverhalen of hoe welvarend hun leven is geworden sinds zij in God geloven. Oh en ben je een keertje niet in de kerkdienst, omdat je de vorige avond het net iets te laat gemaakt hebt, is dat geen enkel probleem. No hard feelings!

Natuurlijk worden ook de minder leuke dingen besproken, maar dat gebeurt in kleinere kringen doordeweeks tijdens connectavonden of huiskringavonden. Hier wordt er gesproken over strijd, twijfel en verdriet die je in dingen kan ervaren. Gelukkig zijn die doordeweekse avonden niet alleen maar om over moeilijke dingen te praten er wordt ook veel gelachen en over leuke dingen in het leven gesproken.

Vertellen, vertellen en vertellen
Voor de moderne kerk is het heel belangrijk dat iedereen weet van de blijde boodschap. Het belangrijkste wat je mensen kan vertellen is dat het geloof een positief punt in je leven kan zijn en dat we het leven moet vieren, zonder de negatieve dingen te negeren.

Door middel van verschillende projecten willen de kerken laten zien dat het ook anders kan en hoe dat kan. Voorbeelden hiervan zijn: eigen voedselbanken waarbij mensen die net niet in aanmerking komen voor Voedselbank Nederland of het adopt-a-granny project van City Life Chruch Utrecht. Bij dit project krijgen eenzame ouderen gezelschap van mensen uit zo’n moderne kerk. En zo zijn er nog veel meer projecten.

Dan nog even dit…
Dit is een kleine introductie van mijn specialisatie. Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Houd dan deze pagina of mijn social media accounts goed in de gaten!

En dan nog één puntje: mocht jij nu echt een betere naam weten voor ‘de moderne kerk’ laat het me dan weten. Je kan hieronder een reactie achterlaten of je kan een mailtje naar me sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *